Kollektivet Gandhi
  • Hem
  • Kollektivet Gandhi
  • Kollektivmedlemmar
  • Gandhi
  • Arbetssätt
  • Föredrag
    • Konsten att kommunicera
  • Kontakt
  • English
  • Blogg
  • Pressmeddelande

Martins storkok av *hummus

9/18/2013

1 Comment

 
Picture
När jag igår la upp en bild på min nylagade hummus fick jag en oväntat stark respons och flera nyfikna frågor. Därför delar jag nu här med mig av mitt recept med förhoppning om att fler ska hitta fram till det hummus-paradis som jag har funnit! Dela gärna med er av era erfarenheter av hummus-lagning!


Ingredienser

1,6 kilo oblötade och okokta kikärter = 5,5 liter kokta kikärter

3 dl olivolja eller rapsolja

1,5 dl citronsaft = 8 små citroner

10-15 vitlöksklyftor

10-15 matskedar flytande tahini (sesampasta)

3-5 tsk salt

3 matskedar spiskummin

svartpeppar

Så här gör du
Blötlägg fyra paket (400 gr per paket) kikärter (helst ekologiska) i minst tio timmar. Koka dessa i nytt vatten i en hel timme. Om du vill spara en del kikärter i frysen så ta lite mindre än receptet ovan visar. Medan du låter kikärterna koka så kan du förbereda ”kryddmixen” i en stor bytta. Börja med att pressa ur juicen ur citronerna. Jag brukar pressa ur saften i en sil så att jag lätt kan få upp kärnorna. Skala och pressa ned vitlöken. Häll i oljan, tahini, salt, spiskummin och svartpeppar. Blanda ihop till en smet.

När kikärterna kokat klart så spara en del av kokvattnet. Häll av resten av kokvattnet och låt kikärterna svalna. När de svalnat i 30-60 minuter så kör dem i en matmixer/matberedare. Lägg allt i grytan du kokta dem i eller en lika stor bytta. Häll på kryddmixen och blanda med händerna. Häll på kokvatten tills du får rätt konsistens. Kör med stavmixer för att få hummusen slätare och bättre blandad. Lägg upp i plastburkar eller dylikt. Hummus går utmärkt att frysa. Håller i kylen minst 2 veckor. Hummus är ett fantastiskt pålägg! Du behöver inget margarin till en hummussmörgås men en grönsak som paprika eller tomat tillsammans med bladspenat fungerar underbart tillsammans. Förutom att vara gott är en hummussmörgås med grönt till en nutritionists dröm. Jag äter hummussmörgåsar på morgonen 365 dagar om året, åtminstone när jag är hemma.

Lycka till med hummus-koket!

                                                                                       Martin Smedjeback


* Hummus är en uråldrig rätt med sitt ursprung i Mellanöstern där det fortfarande är en av de viktigaste rätterna i många av områdets länder. Kikärtsröra är ett svenskare namn för denna rätt. Se mer på http://sv.wikipedia.org/wiki/Hummus

1 Comment

    Kollektivets blogg

    Här delar vi våra tankar om stora och små händelser i kollektivet.

    Archives

    May 2015
    March 2015
    November 2014
    September 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011

    Categories

    All
    Avrusta
    Avrustning
    Ofog
    Plogbill

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.