
När jag igår la upp en bild på min nylagade hummus fick jag en oväntat stark respons och flera nyfikna frågor. Därför delar jag nu här med mig av mitt recept med förhoppning om att fler ska hitta fram till det hummus-paradis som jag har funnit! Dela gärna med er av era erfarenheter av hummus-lagning!
Ingredienser
1,6 kilo oblötade och okokta kikärter = 5,5 liter kokta kikärter
3 dl olivolja eller rapsolja
1,5 dl citronsaft = 8 små citroner
10-15 vitlöksklyftor
10-15 matskedar flytande tahini (sesampasta)
3-5 tsk salt
3 matskedar spiskummin
svartpeppar
Så här gör du
Blötlägg fyra paket (400 gr per paket) kikärter (helst ekologiska) i minst tio timmar. Koka dessa i nytt vatten i en hel timme. Om du vill spara en del kikärter i frysen så ta lite mindre än receptet ovan visar. Medan du låter kikärterna koka så kan du förbereda ”kryddmixen” i en stor bytta. Börja med att pressa ur juicen ur citronerna. Jag brukar pressa ur saften i en sil så att jag lätt kan få upp kärnorna. Skala och pressa ned vitlöken. Häll i oljan, tahini, salt, spiskummin och svartpeppar. Blanda ihop till en smet.
När kikärterna kokat klart så spara en del av kokvattnet. Häll av resten av kokvattnet och låt kikärterna svalna. När de svalnat i 30-60 minuter så kör dem i en matmixer/matberedare. Lägg allt i grytan du kokta dem i eller en lika stor bytta. Häll på kryddmixen och blanda med händerna. Häll på kokvatten tills du får rätt konsistens. Kör med stavmixer för att få hummusen slätare och bättre blandad. Lägg upp i plastburkar eller dylikt. Hummus går utmärkt att frysa. Håller i kylen minst 2 veckor. Hummus är ett fantastiskt pålägg! Du behöver inget margarin till en hummussmörgås men en grönsak som paprika eller tomat tillsammans med bladspenat fungerar underbart tillsammans. Förutom att vara gott är en hummussmörgås med grönt till en nutritionists dröm. Jag äter hummussmörgåsar på morgonen 365 dagar om året, åtminstone när jag är hemma.
Lycka till med hummus-koket!
Martin Smedjeback
* Hummus är en uråldrig rätt med sitt ursprung i Mellanöstern där det fortfarande är en av de viktigaste rätterna i många av områdets länder. Kikärtsröra är ett svenskare namn för denna rätt. Se mer på http://sv.wikipedia.org/wiki/Hummus
Ingredienser
1,6 kilo oblötade och okokta kikärter = 5,5 liter kokta kikärter
3 dl olivolja eller rapsolja
1,5 dl citronsaft = 8 små citroner
10-15 vitlöksklyftor
10-15 matskedar flytande tahini (sesampasta)
3-5 tsk salt
3 matskedar spiskummin
svartpeppar
Så här gör du
Blötlägg fyra paket (400 gr per paket) kikärter (helst ekologiska) i minst tio timmar. Koka dessa i nytt vatten i en hel timme. Om du vill spara en del kikärter i frysen så ta lite mindre än receptet ovan visar. Medan du låter kikärterna koka så kan du förbereda ”kryddmixen” i en stor bytta. Börja med att pressa ur juicen ur citronerna. Jag brukar pressa ur saften i en sil så att jag lätt kan få upp kärnorna. Skala och pressa ned vitlöken. Häll i oljan, tahini, salt, spiskummin och svartpeppar. Blanda ihop till en smet.
När kikärterna kokat klart så spara en del av kokvattnet. Häll av resten av kokvattnet och låt kikärterna svalna. När de svalnat i 30-60 minuter så kör dem i en matmixer/matberedare. Lägg allt i grytan du kokta dem i eller en lika stor bytta. Häll på kryddmixen och blanda med händerna. Häll på kokvatten tills du får rätt konsistens. Kör med stavmixer för att få hummusen slätare och bättre blandad. Lägg upp i plastburkar eller dylikt. Hummus går utmärkt att frysa. Håller i kylen minst 2 veckor. Hummus är ett fantastiskt pålägg! Du behöver inget margarin till en hummussmörgås men en grönsak som paprika eller tomat tillsammans med bladspenat fungerar underbart tillsammans. Förutom att vara gott är en hummussmörgås med grönt till en nutritionists dröm. Jag äter hummussmörgåsar på morgonen 365 dagar om året, åtminstone när jag är hemma.
Lycka till med hummus-koket!
Martin Smedjeback
* Hummus är en uråldrig rätt med sitt ursprung i Mellanöstern där det fortfarande är en av de viktigaste rätterna i många av områdets länder. Kikärtsröra är ett svenskare namn för denna rätt. Se mer på http://sv.wikipedia.org/wiki/Hummus